1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

The National Association of Young Historians of Moldova - ANTIM

Nowadays ANTIM is part of a small number of youth organizations in Moldova that pursue to promote national values through history.

Lansarea concursului de istorie: Descoperim eroi în localitate la noi – secolul al XX-lea

AO ”DVV International Moldova”, Reprezentanță în Republica Moldova a DVV International Bonn, RFG (Asociația Germană pentru Educația Adulților) în parteneriat cu AO ”Asociația Tinerilor Istorici din Moldova” (ANTIM) și finanțat cu sprijinul Ministerului de Externe al Germaniei desfășoară în perioada 15 decembrie 2017- 05 aprilie 2018 concursul cu tematică istorică pentru elevi și studenți, cu genericul: „Descoperim eroi în localitate la noi – secolul al XX-lea”.

Este un proiect lansat în premieră în R. Moldova, Ucraina, Belarus si Georgia, fiind parte a rețelei europene EUSTORY creată și gestionată de Fundația Körber-Stiftung, din Hamburg, Germania.

Scopul concursului este de a încuraja elevii de gimnaziu, liceu (14 – 18 ani) și studenții anilor I, II (19-21 ani) pentru cercetarea subiectelor din domeniul istoriei. Eroii studiului nu trebuie să fie personalități deja cunoscute și consacrate. Urmează să descopere eroicul în faptele oamenilor de rând! Subiectul lucrării nu vizează doar istoria românilor, ci poate reflecta fapte și evenimente din istoricul oricărei etnii.

Până la etapa actuală proiectul a avut 3 training-uri (în septembrie, noiembrie și decembrie) cu profesorii școlari, universitari de istorie care vor deveni îndrumătorii elevilor/studenților pe parcursul cercetării lor.

La primul training s-au discutat mai mult despre premiera acestui concurs pentru elevi și studenți, despre scopul și obiectivele acestuia, de ce este bine ca elevii/studenții sa participe. Și s-a ales tema concursului: Descoperim eroi în localitate la noi – secolul al XX-lea. Pe parcursul a celor trei seminare formatoarele: Viorica Olaru-Cemirtan, Adela Scutaru-Guțu, Daniela Pădure și Olesea Cotiujanu au realizat în practică cu participanții o mulțime de activități pe care profesorii mai apoi le pot realiza cu copiii.

Scopul celui de-al doilea training a pus accent pe regulamentul concursului. Pentru a evita copierea regulamentelor celorlalte țări, membre la rețeaua EUstory formatoarele împreună cu participanții au discutat și au scris regulamentul în întregime, adaptat la condițiile Republicii Moldova și sistemului nostru de învățământ.

Întrucât pentru cercetarea temei acestui concurs, foarte importante sunt sursele de informare la care va apela copilul când va începe cercetarea, ce-l de-al treilea training sa axat anume pe acest aspect. Datorită formatoarei Viorica Olaru-Cemirtan pe lîngă bogatele materiale pe care participanții le-au cercetat: poze vechi, articole din ziare, documente de arhivă, etc. au fost prezenți doi martori ai deportărilor din Basarabia, astfel, cu toții am avut ocazia să vedem pe viu cum corect se realizează un interviu cu martorii. Toate aceste cunoștințe noi acumulate de participanții de la training, urmează să fie transmise elevilor în școli,universități pentru o certetare cât mai ușoară și calitativă.

 

Participanții pot depune proiecte de grup (maxim 4 persoane) și individuale, sub diverse forme: eseu, poster, jurnal-cronică, jurnal-academic.

Câștigătorii concursului vor avea posibilitate de a reprezenta țara la o TABĂRĂ de studiere a ISTORIEI la Berlin, Germania.

Cei interesaţi de a participa le proiect sunt rugaţi să expedieze formularul de înscriere până în data de 31 ianuarie 2018 la: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau www.facebook.com/EustoryMoldova

Pentru relații și informații suplimentare:

Daniela Pădure, Coordonator proiecte

DVV International Moldova,

str. Sciusev 60/1, Chisinau, MD-2012

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

            This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

tel. 022 21 18 16, mob. 079296007

www.facebook.com/EustoryMoldova

www.facebook.com/dvv-internationalmoldova

www.facebook.com/asociatianationalaatineriloristoricidinmoldova

Documente:

Fișa de înregistrare

Regulament concurs


 

 


 Video

 

IDENTITĂŢILE CHIŞINĂULUI”, EDIȚIA A IV-a

GRUPUL CIVIC PENTRU PATRIMONIU CULTURAL

CONFERINŢA „IDENTITĂŢILE CHIŞINĂULUI”, EDIȚIA A IV-a

19-20 octombrie 2017, Chişinău, Republica Moldova

Locul desfăşurării: prima zi în Turnul Poștei, a doua zi la Muzeul Național de Arte a Moldovei

19 OCTOMBRIE 2017

Turnul Poștei, Sala de conferințe, Bdl Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 134, etaj 4, Chișinău

08.30-09.00 – înregistrarea participanţilor

09.00-09.30 – Şedinţa de inaugurare

Mesaje de salut

 Sergiu MUSTEAŢĂ, ANTIM, UPS ”Ion Creangă” din Chișinău

 Alexandru CORDUNEANU, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural

 Ion ŞTEFĂNIŢĂ, Agenţia de Inspectare și Restaurare a monumentelor (AIRM)

09.30 – 11.00, Moderatori: Sergiu MUSTEAŢĂ, Alexandru CORDUNEANU Bo Larsson, Thoughts about the future identity and qality of Chişinău Andrei Eșanu, Valentina Eșanu, Vama domnească și poșta veche de la Chişinău

Андрей Герцен, Реконструкция историко-географического ландшафта средневекового Кишинѐва Lucia Sava, O imagine a alterităţii. Chişinăul în viziunea contelui Urusov Alla Ceastina, Arhitectul orașului Chișinău Luka Zaușkevici (1807-1859) DISCUȚII

11.00-11.30 - Pauză de cafea

11.30-13.00, Moderatori: Lucia SAVA, Aurelia CARPOV Lidia Prisac, Ograda Armeneasca din Chișinău (1813-1932) Ivan Duminica, Date noi despre primarul de Chișinău Dmitri Mincov (1850−1854; 1857−1864) Dinu Poștarencu, Biserica Sf. Proroc Ilie din Chişinău

Natalia Podlesnaia, Nicolai Karazin despre Chișinău și Basarabia (anul 1877 - în cuvinte și imagini)Наталия Юрченко, Об авторстве Римско-католического костела в Кишиневе (или как типовой проект стал памятником архитектуры)

Ольга Гарусова, Благотворители Кишинева. Егор Бальш – основатель сиротского приюта

DISCUȚII

13.00-14.30 - Pauză de prânz

14.30 – 16.00, Moderatori: Ivan DUMINICA, Lidia PRISAC

Lucia Argint, Fiicele primarului Carol Schmidt. Contribuții biografice

Stelian Manic, Particularitățile fizico-geografice de organizare teritorială a orașului Chișinău Aurelia Carpov, Tamara Nesterov, Clădiri din Chişinău cu „personalitate” arhitectonică

Mariana Tăranu, Asigurarea cu produse alimentare a locuitorilor orașului Chișinău în timpul înfometării artificiale a RSSM (1944-1947)

Iulian Rusanovschi, Monumentul “Izvor general Pion”

DISCUȚII

16.00-16.30 - Pauză de cafea

16.30 – 18.00, Moderatori: Mariana TĂRANU, Iulian RUSANOVSCHI

Ana Carp, Istoria uitată a străzii Nicolae Iorga din Chișinău

Maria Axenti, Imaginea Chișinăului: între oferta turistică și experiența urbană

Aurelia Trifan, Galeriile de la Cricova, municipiul Chișinău. Imaginea actuală a căutărilor arhitecturale și artistice Pelivan Valeriu, Viorel Bolduma, Din istoria Colegiului de Construcții din Chișinău Moisei Ludmila, Orașul Chișinău – epicentrul acțiunilor de revitalizare a tradiției culturale

DISCUȚII

20 OCTOMBRIE 2017

Muzeul Național de Artă, str. 31 August 1989 nr. 115, Chișinău

09.00 – 10.30 Colocviu „Orașul și Literatura: Chișinăul ca topos cultural”

Moderatori: Aliona GRATI, Alexandru CORDUNEANU Maria Danilov, Pe urmele unui manuscris inedit din Chișinăul de altădată (Ф.Ф. Вигель, замечания на нынешнее состояние Бессарабии, 1823) Iurie Colesnic, Hotelul Londra și consacrarea unui mare poet

Лилия Цыганенко, Кишинев в 1913 году (по материалам газеты «Придунайский край»)

Diana Vrabie, Imaginea Chișinăului în presa interbelică româneasca: (auto) imagologie literară

Mihaela Toader, Chișinăul lui Nicolae Lupan

DISCUȚII

10.30-11.00 - Pauză de cafea

11.00-13.00 Moderatori: Maria DANILOV, Iurie COLESNIC

Leo Butnaru, Jurnal de Chișinău 1970-1980 Aliona Grati, Chişinăul şi chișinăuienii. Exerciţiu de imagologie literară

Sergiu Musteață, Chișinăul lui Efim Crimerman Alexandru Corduneanu, Chișinău: marcaje pentru un sentiment al spațiului cultural

Larisa Ungureanu, Chișinăul în viziunea dramaturgilor și regizorilor de teatru

Alexandru Matei, „Génération désenchantée”. Oraș și spațiu urban în literatura lui Jean Echenoz, 1980-2000 Maria Șleahtițchi, Urbanizarea: imaginea Chișinăului în romanul contemporan din Basarabia DISCUȚII

An international training on how to work with historical narratives in non-formal education. 12.-19.03.2015 in Krzyżowa (PL)

Image 1

„Once upon today“… in Europe
An international training on how to work with historical narratives in non-formal education 12.-19.03.2015 in Krzyżowa (PL)

WHO CAN APPLY?
People of different ages (18 years upwards) living in Estonia, Germany, Moldova, Poland or Ukraine who are interested in the topic of historical narratives. Participants should be committed to international cooperation or be active in youth meetings, citizenship education or related fields of work with young people.
Since the training is going to be held in English, a high level of English is required. Please apply individually by February 1st (please see application information below).

Conferința Științifică ”Război și Societate în Istoria Europeană”, Chișinău, 7-8 aprilie 2015

Image 1 INVITAȚIE
Stimați colegi,
Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă" din Chișinău, în parteneriat cu Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM), vă invită să participați la Conferința Științifică "Război și Societate în Istoria Europeană", care se va desfășura în Chișinău, în zilele de 7-8 aprilie 2015.

Conferinţa Internaţională - Istorie, Cultură şi Civilizaţie în Europa de Sud-Est. 28-29 aprilie 2015

Stimați colegi,

Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM) în parteneriat cu Asociația Europeană a Profesorilor de Istorie EUROCLIO și Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău Vă invită să participaţi la cea de-a XV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale Istorie, Cultură şi Civilizaţie în Europa de Sud-Est, care va avea loc la Chişinău, în perioada 28-29 aprilie 2015. Ținând cont de faptul că în 2015 se împlinesc 70 ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, conferinţa se va desfăşura în următoarele ateliere:

  1. Memoria celui de-al doilea război mondial: monumente, complexe memoriale, cimitire și muzee
  2. Narativul celui de-al doilea război mondial în manualele de istorie
  3. Istoria orală în predarea și cercetarea celui de-al doilea război mondial

Vă rugăm să ne confirmaţi participarea şi să ne trimiteţi formularul de aplicare până la data de 05 aprilie 2015.