1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice. Scrisoare deschisă

CONSILIUL NAŢIONAL AL MONUMENTELOR ISTORICE

SCRISOARE DESCHISĂ

Domnului Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova
Domnului Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului Republici Moldova
Domnului Vladimir Filat, Prim-Ministrul Republicii Moldova


Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii se adresează Domniilor Voastre în legătură cu procesul intens de distrugerie şi degradare la care este supus în ultimele decenii Centrul istoric al Chişinăului, în pofida statutului său de monument protejat de stat de categorie naţională.
Atragem atenţia doar la ultimele două cazuri intrate în vizorul opiniei publice:

AMINTIRI întru VIITOR: Istorie şi reconciliere în cadrul Educaţiei Adulţilor în RM

Image 1AMINTIRI întru VIITOR: Istorie şi reconciliere în cadrul Educaţiei Adulţilor în RM. Prezentare de carte şi a ideii de proiect Universitatea de Stat "Alecu Russo" Bălţi, 17 iunie 2012

International Conference: ´´Regional Cooperation and European Integration’’, On the 6th of June 2012

Posterul ConferinteiOn the 6th of June 2012 the ´´Regional Cooperation and European Integration'' conference took place at the Headquarters of the Ministry of Foreign Affairs of Serbia.

The meeting was organized by the Serbian team of the European Movement NGO, in partnership with SEECP and the German foundation Friedrich Ebert. The numerous guests came from different backgrounds, such as researchers, experts in politics or members in Non-Government Organizations.

Societatea civilă solicită Parlamentului să stopeze distrugerea patrimoniului istoric

Un grup de organizaţii ale societăţii civile au lansat un apel către Parlamentul Republicii Moldova. Acestea solicită Legislativului să stopeze distrugerea patrimoniului arhitectural-istoric din Chişinău şi în termen de două săptămâni să elaboreze urgent un plan de activităţi pentru protejarea patrimoniului arhitectural. În caz contrar, organizaţiile susţin că vor recurge la acţiuni de protest.

Cedarea Basarabiei, a nordului Bucovinei şi a ţinutului Herţa (1940) - între neputinţă şi iresponsabilitate. O perspectivă românească

Image 1Expoziţia "Cedarea Basarabiei, a nordului Bucovinei şi a ţinutului Herţa (1940) - între neputinţă şi iresponsabilitate. O perspectivă românească"

Chişinău fără monumentele istorice = Chişinău fără identitate

Ziarul FLUX a publicat de-a lungul ultimilor ani o serie de materiale despre patrimoniul cultural şi arhitectural al oraşului Chişinău, dar şi al întregii republici. În pofida faptului că subiectul distrugerii monumentelor istorice şi de arhitectură trezeşte tot mai multe discuţii în societate, capitala rămâne în continuare fără monumente, distrugerile nu încetează, din contra, pierdem lunar câte un monument istoric în Chişinău şi nimeni nu poate da de urma celor responsabili de aceste distrugeri.

În scurt timp, riscăm să devenim singurul oraş din Europa care nu are un centru istoric. De ce este importantă păstrarea, restaurarea şi protejarea monumentelor istorice şi de arhitectură? Ce importanţă au ele pentru noi ca stat, ca naţiune? Cum poate istoria să ne schimbe viitorul? La aceste, dar şi multe alte întrebări au răsunat răspunsuri şi au fost propuse soluţii în cadrul unui eveniment care a avut loc la începutul săptămânii curente.

Istoria este disciplină academică şi nu cenuşăreasa politicului

Istoria este disciplină academică şi nu cenuşăreasa politicului Discuţiile demarate în jurul problemei reformării învăţământului istoric au depăşit din nou cadrul academic, transformându-se într-o modalitate ignobilă de reglări de conturi politice. Prin votul exprimat în cadrul grupului de lucru privind educaţia istorică, înfiinţat prin dispoziţia Ministrului Educaţiei din 18 noiembrie 2011,

Politica de ocrotire a moştenirii arheologice în Republica Moldova: realitate şi necessitate

Gratie proiectului ANTIM "Politica de ocrotire a moştenirii arheologice în Republica Moldova: realitate şi necesitate", a fost elaborata Legea privind protejarea patrimoniului arheologic, aprobata de Parlamentul Republicii Moldova pe 17 septembrie 2010

Text: LEGE Nr. 218 din 17.09.2010 privind protejarea patrimoniului arheologic (Document PDF)

Posterul proiectului : STOP Distrugerea Patrimoniului Arheologic. Lege, Responsabilitate, Participare (Document PDF)

Proiect pilot de cercetare a monumentelor edificate în memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial

In Republica Moldova se desfăşoară un proiect pilot de cercetare a monumentelor edificate în memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial

Chişinău. În perioada aprilie-decembrie 2009 „Moldova Institut Leipzig”, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM), desfăşoară un proiect pilot de cercetare a monumentelor edificate în localităţile din R.Moldova în memoria victimelor celui de-al doilea război mondial.

Iresponsabilitate în domeniul protecţiei monumentelor

PATRIMONIU // În bugetul pe 2011 nu s-a alocat nici 1 leu pentru restaurare

Comisia Cultură, Educaţie, Cercetare, Tineret, Sport şi Mass-media din cadrul Parlamentului Republicii Moldova a organizat pe 3 iunie o audiere publică privind protecţia patrimoniului arhitectural al republicii.

Moderată de preşedintele acestei comisii parlamentare, Chiril Lucinschi, audierea i-a avut drept invitaţi pe Gheorghe Postică, viceministru al Culturii, Silvia Cibotaru, consultant principal la Direcţia Patrimoniu Cultural şi

Conferinta Internationala "Anul 1812"

Image 1 La împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova în colaborare cu facultăţile de istorie de la Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" şi Universitatea de Stat din Moldova organizează pe parcursul zilelor de 26-27 aprilie 2012 Conferinţa internaţională "Tratatul de pace de la Bucureşti din 1812 şi impactul lui asupra istoriei românilor. 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus"

Proiectul „Desecretizarea arhivei SIS a R. Moldova”, gestionat de Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM)

După aproape 20 de ani de independenţă nu se cunoaşte ce reprezintă arhiva fostului KGB al RSS Moldoveneşti, cu toate că, în anul 1992 a fost adoptă Legea privind Fondul Arhivistic al R. Moldova, care stabilea reguli clare de organizare a tuturor arhivelor din nou formatul stat Republica Moldova. Potrivit acestei legii, la SIS (Ministerul Securităţii de Stat) a fost creat un Depozit special cu gestiune autonomă. În ciuda acestui fapt, astăzi cercetătorii nu cunosc date elementare privind Depozitul special aflat în custodia SIS: cum este organizat, din câte fonduri este compus şi din ce perioadă sunt documentele, care sunt inventarele fondurilor, câte dosare sunt incluse în categoria secret de stat şi pentru cât timp, care este procedura de acces la aceasta arhivă, căror persoane li se permite accesul şi în ce condiţii, precum şi care este programul şi orarul de activitate al acestui depozit.

Voronin, colaborator?

Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova ( ANTIM) i-a intentat proces liderului Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, ca urmare a refuzului acestuia de a răspunde dacă a avut sau nu calitatea de colaborator al serviciilor secrete.

Campania ANTIM se referă la ,,Desecretizarea arhivei SIS a Republicii Moldova” şi a fost demarată în luna martie a acestui an, atunci când deputaţii au primit scrisori în care se cereau clarificări în legătură cu implicarea acestora în activităţi ale securităţii.

Povestea carierelor. Învăţarea valorilor prin puterea exemplului. 24-25 mai 2012 Chişinău, Moldova

Image 1Chişinău, 24-25 mai 2012. Evenimentul constituie cea de-a cincia etapă în cadrul proiectului realizat în partneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara.

Rezolutia Asociatiei Istoricilor din Moldova. Venirea comunistilor la putere ne-a aruncat inapoi cu peste 10 ani

Moldova (AIRM) cu statut de organizaţie profesională neguvernamentală, înfiinţată la 18 iunie 1989, cuprindea istorici cu viziuni democratice, participanţi sau adepţi ai Mişcării de Renaştere şi de Eliberare Naţională (MREN). Astfel se explică faptul că asociaţia istoricilor a îmbrăţişat de la bun început dezideratele MREN fiind parte componentă a acesteia, AIRM a respins argumentat postulatele antiştiinţifice ale istoriografiei sovietice referitoare, în special, la istoria Basarabiei şi nordul Bucovinei.

Separatismul în Moldova: 20 ani după conflictul militar de pe Nistru (1992-2012)

Image 1Masă rotundă "Separatismul în Moldova: 20 ani după conflictul militar de pe Nistru (1992-2012)", Chişinău, 5 iunie 2012

Video Gallery ANTIM participation

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.