Apel pentru participare

Atelier de consolidare a capacităților

„Educația istorică în timp de război”

28 iunie – 2 iulie 2023, Chișinău, Republica Moldova

Programul Confronting Memories (Berlin, Germania) și Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM) organizează la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 28 iunie – 2 iulie 2023, un atelier de 3 zile de consolidare a capacităților pentru profesorii de istorie, cu tema generală „Educația istorică în timp de război”. Astfel, căutăm 16 profesori de istorie activi și motivați din Republica Moldova interesați în participarea la acest proiect.

În timpul atelierului și al formării de consolidare a capacităților, dorim să oferim profesorilor instrumente pentru a crea resurse didactice care pot încorpora mai multe perspective și să ofere elevilor abilitățile de a pune întrebări critice. Atelierul va fi condus de un facilitator din Balcanii de Vest cu o vastă experiență în practicile educaționale multiperspective și soluționarea conflictelor, abordând următoarele întrebări vor fi abordate:

  • Cum putem preda despre conflictele din istorie pe fondul conflictelor aflate în desfășurare în regiune?
  • Cum sunt prezentate conflictele în manualele școlare și în mass-media?
  • Cum poate fi manipulată istoria și cum influențează ea societățile de astăzi?
  • Cum narațiunile politice modelează amintirile și practicile acesteia?

În plus, vom produce împreună cu educatori din Armenia, Georgia și Moldova un ghid didactic, care va oferi sfaturi practice educatorilor cu privire la următoarele întrebări:

  • Cum pot fi tratate critic manualele în clasă?
  • Cum pot fi încorporate alte surse (personale) în curricula națională?
  • Cum pot fi create și încorporate în mod eficient și cu succes materialele care predau atitudini, valori și soluționarea conflictelor?

Despre noi:

În ultimii trei ani, programul Confronting Memories a reunit peste 80 de profesori din Belarus, Germania, Moldova, Polonia, Rusia și Ucraina pentru a lucra împreună, pentru a crea materiale didactice  multiperspective despre cel de-al Doilea Război Mondial, precum și „Ghidul pedagogic pentru predarea istoriei prin utilizarea Memorialelor celui de-al Doilea Război Mondial’. Aceste materiale sunt disponibile pe site-ul programului și pot fi descărcate gratuit. Anul acesta vom organiza ateliere de formare în Armenia, Georgia și Moldova, precum și o conferință internațională la Berlin, Germania.

Noi oferim:

  • Formare la nivel înalt pentru profesorii de istorie condusă de o echipă de profesioniști cu un program multiperspectiv, inclusiv vizite de studiu și activități extracurriculare.
  • Contribuția la elaborarea unui set de instrumente pentru profesorii de istorie, care va fi publicat (în format tipărit și online) și prezentat în foruri internaționale.
  • Deplasare, cazare și alimentare în cadrul atelierului de 3 zile.
  • Contribuție la un proiect internațional bogat și inspirator.
  • Certificate de participare.

Co-autorii selecționați ai ghidului didactic vor fi invitați la o conferință internațională la Berlin în toamna anului 2023 împreună cu profesori și istorici din Armenia, Georgia, Moldova, Germania, Polonia, Bosnia, Danemarca și alte țări europene. Va fi o experiență unică, cu șansa de a vă conecta și de a face schimb cu profesori din întreaga Europă, de a lua parte la vizite de studiu educaționale și de a contribui la un proiect și un set de instrumente didactice originale.

Solictăm:

  • CV (Europass, maximum: 2 pagini) și scrisoare de motivație (inclusiv cum ați promova ghodul didactic nou dezvoltat, cum puteți contribui la proiecte, de ce este important să participați) (maximum 1 pagină).
  • Cunoașterea limbii engleze este de dorit, dar nu obligatorie.
  • Ajutor la promovarea ghidului didactic în Moldova.

Doriți să aplicați?

Apelul este deschis profesorilor de istorie activi și nu facem discriminări în funcție de vârstă, sex, abilități sau altele. Dacă doriți să participați, trimiteți cererea către Sergiu Musteață înainte de 10 iunie 2023, email: sergiu_musteata@yahoo.com. Aplicațiile reușite vor fi selectate până la 15 iunie 2023.

Nu ezitați să contactați dacă aveți întrebări și nu ezitați să împărtășiți acest apel cu colegii și prietenii dvs. Așteptăm cu nerăbdare aplicația dvs.

Proiect susținut de:

By ANTIM