Programul Confronting Memories (Berlin, Germania) și Hazarashen Armenian Center of Ethnological Studies (Erevan, Armenia) organizează o Școală de vară internațională la Dilijan, Armenia, în perioada 17-21 iulie 2024, pentru profesori de istorie din Armenia, Georgia, Moldova, precum și pentru profesori ruși și ucraineni aflați în exil.

În timpul școlii de vară, dorim să le oferim profesorilor instrumente pentru a crea materiale de lecție care pot include perspective multiple, să integreze cadrul de referință al Consiliului Europei privind competențele democratice și să le ofere elevilor abilitățile de a pune întrebări critice. Atelierul va fi condus de facilitatori din Balcanii de Vest și din Letonia, cu o experiență vastă în practicile educaționale și în rezolvarea conflictelor, fiind abordate următoarele întrebări:

  • Cum putem preda conflictele din istorie pe fundalul conflictelor actuale din regiune?
  • Cum putem dezvolta o educație istorică privind conflictele centrată pe elev, cu accent pe atitudini și valori democratice?
  • Cum sunt prezentate conflictele în manualele școlare și în mass-media?
  • Cum poate fi manipulată istoria și cum influențează ea societățile de astăzi?
  • Cum modelează narațiunile politice amintirile și practicile sale?

În plus, vom selecta ambasadorii Confronting Memories, care vor fi instruiți după Școala de vară pentru a deveni formatori pentru alți profesori. Ambasadorii vor primi un mic grant pentru a organiza ulterior un atelier de consolidare a capacităților în regiunea lor pentru alți profesori de istorie.

Despre noi:

În ultimii patru ani, programul Confronting Memories a reunit peste 100 de cadre didactice din Armenia, Belarus, Georgia, Germania, Moldova, Polonia, Rusia și Ucraina pentru a lucra împreună la crearea de materiale de lecții de istorie bazate pe competențe, care să cuprindă atât cel de-al Doilea Război Mondial, cât și conflictele actuale. Aceste materiale sunt disponibile pe site-ul web al programului și sunt disponibile gratuit download.

Noi oferim:

  • Formare la nivel înalt pentru profesorii de istorie, condusă de o echipă de profesioniști, cu un program bazat pe competențe, inclusiv vizite de studiu și activități extracurriculare.
  • Deplasare, cazare și masă în timpul școlii de vară.
  • Certificat de participare.

Școala de vară va fi o experiență deosebită, cu șansa de a intra în contact și de a face schimb de experiență cu profesori din întreaga Europă și de a participa la vizite de studiu educaționale.

Cerințe:

  • CV (maxim 2 pagini) și scrisoare de motivație (vă rugăm să explicați și capacitatea dumneavoastră de a organiza un atelier pentru profesori și de a organiza un curs pentru elevi folosind materialele Confronting Memories; de ce este important pentru dumneavoastră să participați) (maxim 1 pagină).
  • Limbile engleză sau/și rusă sunt obligatorii.

Pentru acest proiect, vom încerca să asigurăm o reprezentare regională a profesorilor de istorie din fiecare țară.

Doriți să aplicați?

Apelul este deschis profesorilor de istorie activi (formali sau non-formali) și nu facem nicio discriminare pe bază de vârstă, sex, abilități sau de altă natură. Dacă dorești să participi, trimite documentele solicitate lui Sergiu Musteață, e-mail: sergiu_musteata@yahoo.com, până la 31 mai 2024. Candidaturile selectate vor fi anunțate până la data de 15 iunie 2024.

Nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări și nu ezitați să împărtășiți acest apel cu colegii și prietenii dumneavoastră. Așteptăm cu nerăbdare cererea dvs.

Proiect susținut de:

By ANTIM