Sâmbătă, 9 octombrie 2021, AO DVV International Moldova în colaborare cu Asociaţia Națională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM) a desfășurat ședința de lansare a proiectului de cercetare pentru elevi în domeniul istorie locale ”Dialog între generații la 30 ani de independență”.  Evenimentul s-a desfășurat în format mixt – o parte dintre profesori și elevi, precum și organizatorii  au fost cu prezență la centrul de Conferințe ”Summit Events” din Chișinău, iar o bună parte din audiență a participat online.

După salut din partea echipei de implementare, a Ambasadei Germaniei la Chișinău, precum și a Partenerului Koerber-Stiftung din Hamburg, cei prezenți au avut ocazia să reflecteze asupra unor aspecte de metodologie împreună cu cercetătoarea Viorica Olaru-Cemârtan. Ulterior scriitorul și eseistul Vasile Ernu a împărtășit experiența creării unor narațiuni artistice, care evocă perioada copilăriei și adolescenței în epoca sovietică.

Cadrele didactice și elevii din Republica Moldova au fost încurajate să participe la cea de-a treia ediţie a Concursului istoric, care, în acest an, este dedicat aniversării a trei decenii de independență a Republicii Moldova. Tema concursului din acest an este “Dialog între generații la 30 de ani de independență”. Elevii de gimnaziu și liceu din toată republica au ocazia și în acest an să cerceteze istoria în mod captivant și creativ: să descopere persoane din localităţile lor și să scrie istoriile lor de viață: copilăria, anii de școală în perioada sovietică sau cea postsovietică. Noutatea acestei ediții de concurs este platforma online unică concursistoric.upsc.md, care are drept scop promovarea proiectului și stocarea tuturor lucrărilor care vor participa în concurs. Astfel, ulterior, elevii și cadrele didactice vor putea utiliza resursele de pe site pentru lecţiile de istorie. Cerința esențială pentru elaborarea lucrărilor este ca acestea să fie prezentate în format electronic și încărcate pe platforma online a concursului.

Proiectul ”Dialog între generații la 30 de ani de independență” este implementat de către Institutul pentru Cooperare Internațională a Asociației germane pentru Educația Adulților (DVV International)  în cooperare cu Fundația Körber-Stiftung și Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM); proiect desfășurat cu asistența financiară a Ministerului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

#CivilSocietyCooperation, @Auswärtiges Amt

By ANTIM