Vrei să ai șansa de a contribui la un proiect important care se ocupă de educația istorică a celui de-al Doilea Război Mondial și de a intra în legătură cu profesori de istorie din toată Europa?

 

Programul Confronting Memories găzduiește o școală de vară pentru învățătorii de istorie în Łódź, Polonia, în perioada 17-21 august 2022, pentru a contribui la dezvoltarea unui ghid metodologic privind utilizarea siturilor memoriale din Al Doilea Război Mondial în educația istorică. Limbile de lucru vor fi engleza și rusa.

 

În calitate de profesori de istorie europeni, sunteți principalul grup țintă al ghidului. Aportul și feedbackul dumneavoastră sunt, prin urmare, foarte valoroase pentru proiectul nostru și, având în vedere acest lucru, căutăm un focus grup internațional care să participe la școala de vară. Ca membru al focus-grupului, vei:

  • Contribui la elaborarea ghidului metodologic cu ideile, experiența și expertiza dvs.;
  • Întâlni profesori din toate țările participante (Germania, Polonia, Moldova și Rusia) în această oportunitate unică de schimb;
  • Participa la vizite de studiu la locurile memoriale (de exemplu, lagărul de exterminare Chełmno) și la activități de consolidare a capacităților, seminarii și prelegeri, discutând despre educația istorică în diferite țări;
  • Testa una sau mai multe dintre activitățile de învățare elaborate de experții noștri.

 

Căutăm 4 profesori de istorie activi și motivați din Republica Moldova, cu experiență în utilizarea locurilor memoriale în cadrul lecțiilor de istorie și pregătirea elevilor pentru vizite de studiu. Școala de vară poate contribui la formarea dumneavoastră continuă care obligatorie în Republica Moldova.

 

Confronting Memories este un program implementat de Forumul Societății Civile UE-Rusia. În ultimii doi ani, programul a reunit peste 40 de profesori din Belarus, Germania, Moldova, Polonia, Rusia și Ucraina pentru a lucra împreună și pentru a crea materiale didactice cu perspectivă multiplă despre cel de-al Doilea Război Mondial. Aceste materiale, precum și ghidul metodologic, vor fi publicate în curând pe un site web și puse la dispoziție tuturor celor interesați. Prin rezultatele proiectelor noastre, scopul nostru este ca tinerii să-și îmbunătățească înțelegerea interculturală, simpatia pentru diferite perspective și opinii, precum și abilitățile lor analitice.

 

Doriți să aplicați?

Organizatorii vor asigura cazarea și masa, precum și călătoria către și dinspre Łódź. Va fi o experiență îmbogățitoare, cu șansa de a vă conecta și de a face schimb cu profesori din toată Europa, de a participa la vizite de studiu educaționale și de a contribui la un proiect interesant. Dacă doriți să participați, vă rugăm să trimiteți CV-ul și o scurtă scrisoare de motivare (în română sau rusă) în care vă subliniază interesul dvs. pentru proiect (max. 1 pagină) la sergiu_musteata@yahoo.com până pe 1 iulie 2022.

 

Nu ezitați să contactați dacă aveți întrebări și nu ezitați să împărtășiți acest apel cu colegii și prietenii dvs. Așteptăm cu nerăbdare cererea dvs.

By ANTIM